Radionice za jačanje imuniteta u prosincu

Tijekom prosinca održane su četiri radionice za jačanje imuniteta na Mariji Gorici u osnovnoj školi partner.

S obzirom na novo nastale okolnosti vezane za nošenje maske, sa sudionicima radionica prošlo se razdoblje kada se maska morala obavezno nositi. Iznesene su informacije o razlozima nošenja maske za vrijeme širenja virusa. Sudionici su iznosili svoja osobna iskustva od nošenje maski pa do slučaja u kojem sudionik zbog problema sa disanjem za vrijeme nošenja maske nije  istu mogao nositi i bio izložen riziku zaraze te je nastojao ne biti u kontaktima. Kroz rad sudionici su imali priliku vidjeti više vrsta maski koje štite od zaraze, no većina ih je bila upoznata ili nosila više vrsta u vrijeme pandemije. Današnje vrijeme i obaveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, sudionicima je poznata i isti koriste kod odlaska liječniku ili ljekarnu. Bilo je primjera i iznošenja iskustva vezanih za alergijske reakcije na licu kod dugotrajnog nošenja maske, te ostalih teškoća s istima u vrijeme širenja virusa. Poticani su da uvijek imaju kraj sebe masku kako bi istu mogli koristit kod većih okupljanja i druženja u cilju zaštite.

Obzirom na novonastale okolnosti širenja zaraze koja je i dalje prisutna ali su prema izjavama stručnjaka simptomi i obolijevanje blaži, sa sudionicima se prošlo sve naučeno i povezano sa osobnim iskustvima u vrijeme trajanja pandemije i epidemije. Tema „Kako usporiti ili spriječiti širenje zaraze virusom koji uzrokuje COVID-19”, pokazala je važnost pravovremenih eduakcija stanovništva a posebno ranjivih skupna. Sudionici su pokazali izuzetno dobro poznavanje tematike a rezultat je to i nažalost osobnih iskustva oboljevanja njih samih ili njihovih članova obitelji. Opravdanost dobrih primjera informiranja i edukacija snažan je čimbenik prevencije tako i u slučaju sudionika ovog projekta. Nema sudionika koji nije  siguran u važnost prevencije, zaštite i brige za vlastitio zdravlje. U slučajevima ugroze znaju kako spriječiti širenje zaraze i kako se zaštiti. Pokazali su izuetno veliko poznavanje tematike i usvojenog obrasca ponašanja koji osigurava brigu za zdravlje.

Važnost poznavanja načina zaštite ali i znanja o važnim brojevima u slučajevima potrebe posebno medicinskih intervencija, poseban je aspekt osnaživanja i razvoja sigurnosti sudionika za slučaj potrebe. Primjetno da sudionici s obzirom na kronološku dob i samu ranjivost skupine, jako malo znaju o shemi samog zdravstvenoga sustava pa tako i o neposrednim zdravstveni ustanovama u njihovom mjesnom okruženju i brojevima za korištenje. Sudionicima se uspjelo približiti poznavanje važnih brojeva u slučajevima potrebe. Poznati su im važni brojevi (112, 113, 114…) što je izuzetno  dobro, no osim roditeljskih upisanih kontakata nemaju osviještenost npr. kontakta liječnika primarne zaštite tj. školske medicine u mjestu stanovanja. Naravno cilj radionice nije bio da znaju i zapišu brojeve, nego da imaju informacije o većim mogućnostima pomoći i zdravstvene brige, kako bi ojačali osobnu sigurnost i izbjegli strah pa čak i paniku u slučajevima da se nalaze u situacijama potrebe. Kako se radi o novim  Z generacijama koje dominantno koriste tehnologije a posebno pametne telefone, ohrabreni su da upisom u „googl“ mogu uvijek dobiti informacije o važnim kontaktima.

Kroz završetak poglavlja edukacija o svim kriznim stanjima, sa sudionicima se u jednoj opuštenoj radionici neformalno družilo i razgovaralo. Sudionici su imali priliku nacrtati svoje viđenje Corona virusa u nekoj šaljivoj varijanti. Bilo je primjera vrlo zabavnih i domišljatih crteža. Također smo sudionicima omogućili priče o osobnim iskustvima i smiješnim događajima za vrijeme pandemije. Bilo je primjera iznošenja načina druženja na velikoj distanci i dovikivanju u razgovoru, do proslava rođendana s vršnjacima ali kroz sjedenje na veći udaljenosti i npr. igranja pikada, pranja zapakiranih igračaka nakon kupnje od strane roditelja, video kontakta s bakama i djedovima te načina iskazivanja povezanosti (poljupci preko ekrana, zagrljaji, pozdravi i sl.). U ugodnom okruženju i s odmakom od vremena straha, nesigurnosti i neizvjesnosti, sudionici iskazuju primjer kako mladi lakše prevladavaju teškoće i mogu ako su manje traumatizirani, pokazati otpornost na stresna događanja u životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *