O Udruzi Ivana Perkovca

Početak djelovanja: 2009. godina

Područje djelovanja:Udruga Ivana Perkovca svojim radom i aktivnostima njeguje i promiče tradicijsko, povijesno, duhovno, kulturno, prosvjetno i prirodno nasljeđe čime doprinosI razvoju lokalne zajednice i očuvanju identiteta sutlanskih ikavaca. Udruga temelji svoje djelovanje na dobrovoljnom radu svojih članova te na raznovrsnim programima u koje se članovi uključuju prema vlastitome interesu. Udruga predstavlja i promiče kajkavsku ikavsku baštinu na brojnim svečanostima, manifestacijama i priredbama.

Udruga nosi ime Ivana Perkovca (Harmica, 23. svibnja 1826. – Samobor, 16. travnja 1871.).Perkovac je svoj život i rad posvetio dobrobiti hrvatskog naroda, a bio je prvi hrvatski profesionalni novinar, književnik, urednik časopisa Neven i Vijenac, tajnik Matice hrvatske te se šezdesetih godina 19. stoljeća nalazio u središtu hrvatskog političkog, parlamentarnog i književnog života.

Aktivnosti:Udruga Ivana Perkovca osnovana je i registrirana na adresi Opće pučke škole u Šenkovcu s namjerom kako bi se stara školska zgrada, koja je te 2009. godine bila devastirana i napuštena, revitalizirala i obnovila. Potporom Ministarstva kulture (Opća pučka škola je od 2007. godine materijalno kulturno dobro RH ), Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zagrebačke županije i Općine Brdovec, zgrada je djelomično obnovljena te je Udruga Ivana Perkovca u njenim prostorima započela svojim radom 30. travnja 2013. godine.

U srpnju 2010. godine članice i članovi udruge uključili su se u projekt pod nazivom „Zaštita nematerijalnog kulturnog dobra Kajkavskog donjosutlanskog ikavskog dijalekta – kajkavske ikavice – istraživanje, dokumentacija i izdavanje Rječnika“. Na programu zaštite, terenskom istraživanju, prikupljanju, dokumentaciji, opisu i sistematizaciji ikavskog kajkavskog leksika te na akcentuaciji i auditivnoj dokumentaciji govora radili su izvorni govornici kajkavske ikavice u suradnji sa stručnim suradnicima Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. Rječnik sadrži 11.000 prikupljenih i obrađenih ikavskih kajkavskih riječi i svečano je prvi put predstavljen 30. svibnja 2015. godine u Brdovcu.

Nastavak rada na očuvanju i dokumentiranju jezične ikavske baštine provodi se kroz projekt digitalizacije Rječnika kajkavske donjosutlanske ikavice čiji su nosioci Udruga Ivana Perkovca i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a uz potporu Ministarstva kulture. Završetkom ovoga projekta, nastat će prvi digitalizirani dijalektni rječnik u Republici Hrvatskoj.

S Kulturno – umjetničkim društvom Mihovila Krušlina, udruga je objavila CD „Sukla popiva“ u izdanju Diskografske kuće „Croatia Records“.

Na inicijativu Udruge Ivana Perkovca, 2016. godine u povodu 14. Dana Šenkovca i Svibanjskih pobožnosti ispred Opće pučke škole u Šenkovcu postavljeno je poprsje Baltazara Adama Krčelića (Šenkovec, 5. veljače 1715. – Zagreb, 29. ožujka 1778.), rad akademskog kipara Petra Ujevića.

Članovi i članice Udruge njeguju spomen na pjesnika Stjepana Jakševca (Sveti Križ, 1916. – Zagreb, 1994.) koji je posljednja desetljeća svojega života živio u Šenkovcu.

Udruga čuva spomen i na pjesnika Ivana Jurkasa (Harmica, 1924. – Harmica, 2006), pedagoga i utemeljitelja hrvatske didaktike Vladimira Poljaka (Vukovo Selo, 11. prosinca 1920. – Novi Marof, 24. istopada 1998.), slikara Mihovila Krušlina (Ključ Brdovečki, 4. rujna 1882. – Ključ Brdovečki, 5. lipnja 1962.) i druge zaslužne velikane koje su svojim rođenjem, životom i radom vezani uz područje djelovanja udruge.

Udruga je pokrenula inicijativu da se u zgradi Opće pučke škole u Šenkovcu osnuje Narodna knjižnica „Baltazar Adam Krčelić“, nazvana prema utemeljitelju Nacionalne i sveučilište knjižnice u Zagrebu, rođenom u Šenkovcu.

U Mariji Magdaleni u općini Pušća od 2010. godine održava se „Večer kajkavaca ikavaca u Mariji Magdaleni“ s ciljem povezivanja svih govornika ovoga dijalekta.

Manifestacija „Kosci kosiju“(nazvana prema istoimenoj pjesmi Stjepana Jakševca) održava se od 2011. godine u svibnju uz Dane Šenkovca i Svibanjske pobožnosti. Na ovoj manifestaciji okupljaju se ekipe kosaca livadne trave na ruke te uz tradicijske kulinarske specijalitete svake godine okuplja sve veći broj ekipa kosaca i posjetitelja.

S Mjesnim odborom Harmica Udruga Ivana Perkovca od 2014. godine u Harmici organizira turističko – kulinarsku manifestaciju pod nazivom „Harmička ocvarkijada / čvarkijada“ s namjerom promicanja autohtonih gastronomskih delicija Brdovca i okolice.

Udruga se 2015. godine uključila svojim programom u manifestaciju „Noć muzeja“ s ciljem poticanja istraživanja, inovativnosti i kreativnosti, a ujedno i promocije kajkavske ikavske baštine u okruženju gdje udruga djeluje, prije svega za djecu i mlade.

Udruga sudjeluje i na brojnim drugim manifestacijama i priredbama. Na Manifestaciji „Gastro-eko-etno“ u organizaciji Turističke zajednice “Savsko-sutlanska dolina i brigi”; U Lepoglavi na Sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata u okviru Međunarodnog čipkarskog festivala; tradicionalno je i sudjelovanje Udruge na jesenskoj manifestaciji „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ u Mariji Gorici,itd.

U Općoj školi u Šenkovcu udruga održava kroz godinu ciklus interaktivnih radionica pod nazivom: „Zima h Staroj školi“, „Nakinčani Vuzam kajkafcof ikafcof“, „Protulitni pušlec“ i „Jesenski, šari panklin“, zatim prigodne tematske izložbe, okrugli stolovi, stručna predavanja i tečajevi.

Članice udruge njeguju i prenose umijeće izrade kinča od krep papira i žice te izradu brdovečkog suvenira – posvitka – krpenog podloška za glavu, koji je u prošlosti bio neizostavan predmet prilkom prenošenja teškoga tereta na glavi. Sve aktivnosti u Općoj pučkoj školi su besplatne.

Udruga surađuje s Hrvatima u Bizonji, Petrovom Selu i Hrvatskom Židanu u mađarskom Gradišća te su članovi i članice Udruge Ivana Perkovca i Kulturno – umjetničkog društva Mihovila Krušlina predstavili u Budimpešti (u listopadu 2013. godine) kajkavsku ikavsku baštinu, a na poziv Čabe Horvata, ravnatelja Izdavačke kuće Croatica u Budimpešti.

Nagrade i priznanja:Udruzi Ivana Perkovca je u povodu Dana općine Brdovec i Župe sv. Vida dodijeljena 15. lipnja 2014. godine Povelja općine Brdovec. Udruzi Ivana Perkovca je u povodu Dana Zagrebačke županije, 17. srpnja 2016. godine dodijeljena Povelja Zagrebačke županije.

Posijetite našu webstranicu