5.vježba evakuacije u OŠ Ante Kovačića, 25.4.2023.

Dobrovoljni vatrogasci Vatrogasne zajednice Općine Marija Gorica održali su edukativno predavanje te praktičnu vježbu na temu Potresi i postupanje za vrijeme i nakon potresa te evakuacija kroz 3 evakucijska izlaza iz škole. Napravljena je projekcija potresa za vrijeme nastave kada se učenici nalaze u svojim učionicama. Evakuacija je napravljena za cijelu školu tako da se u vrijeme sirene evakuira svo osoblje, učitelji i učenici koji su se u tom trenu nalazi u zgradi škole. Naglasila se važnost odmicanja od zidova i zgrade kako ne bi došlo do urušavanja. Napravljena je simulacija spašavanja učenika koji je ostao u zgradi i nije na vrijeme pronašao evakuacijski izlaz.

Prije vježbe i evakuacije, održano je edukativno predavanje za učenike 8. razreda osnovne škole.

Učenike se pripremalo na mogući scenarij potresa, također razgovaralo se o vrlo važnom broju, a to je broj 112 u slučaju bilo kakvih nepogoda. Također učenike se pokušalo pripremiti na smirenost te je zaključak da je u bilo kojoj izvanrednoj situaciji vrlo važno ostati smiren i sabran, pronaći najbliži izlaz te se skloniti na sigurno mjesto. Učenici 8. razreda u svibnju idu na maturalno putovanje te su im predavači vatrogasci skrenuli pažnju na evakuacijske izlaze u hotelu u kojem će se odsjesti. Učenicima je rečeno da o evakuaciji treba učiti prije potrebe i događaja kako bi bili spremni na različite situacije.

Po uspješno provedenoj evakuaciji učenicama i učenicima prezentirana su dva vatrogasna vozila Vatrogasne zajednice Općine Marija Gorica te pripadajuća vatrogasna oprema. Učenici su pokazali interes, ali I usvojena znanja o pojedinoj vatrogasnoj opremi koja im je bila prezentirana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *