4. vatrogasna edukacija i vježba evakuacije 31.1.2023. u OŠ Ante Kovačića

Dobrovoljni vatrogasci Vatrogasne zajednice Općine Marija Gorica održali su edukativno predavanje te praktičnu vježbu na temu Potresi i postupanje za vrijeme i nakon potresa i evakuacija požarnim stubama iz sportske dvorane na školsko igralište.

Predavanju je prisustvovalo 74 učenika od 1. do 4. razrednog odjela sa svojim učiteljicama i osobljem škole. Tema današnje edukacije za sve učenike od 1. do 4. razreda bila je postupanje u slučaju potresa i evakuacija iz sportske dvorane evakuacijskim putem i požarnim stepenicama. Učenici su aktivno sudjelovali u interaktivnom predavanju i odgovorno se uključili u vježbu evakuacije. Ovim predavanjem učenici su ponovili i utvrdili znanja o razlozima nastanka potresa, ponašanju za vrijeme i nakon potresa, potencijalnim opsasnostima i posljedicama koje potresi nose te načinima kako zaštititi sebe i osobe u svojoj blizini od eventualnih posljedica potresa.

Posebno im je skrenuta važnost o uporabi stubišta za evakuaciju i evakuacijskih izlaza ted a se oni koriste isključivo nakon podrhtvanja tla. Izlaženje evakuacijskim stubama mora biti vrlo brzo te u pratnji odraslih osoba, ako je to moguće, koje će procijeniti jesu li one sigurne za izlaz. Učenici su praktično vježbali na koji način izaći iz sportske dvorane u slučaju opasnosti koristeći evakuacijske izlaze i stubište za evakuaciju te u koji dio dvorišta se skloniti kako bi bili što udaljeniji od potencijalne opasnosti.

Prema navedenom, učenici su vrlo aktivno sudjelovali u temi te davali svoje viđenje i objašnjenja kako postupati kada se potres dogodi.

Nakon predavanja za sve učenice, učenike i njihove učitelje, provedena je vježba evakuacije iz prostora dvorane Osnovne škole Ante Kovačića, u kojoj je prethodno održana edukacija, a s ciljem usvajanja znanja o načinu evakuacije iz pojedinih prostorija i ponašanju za vrijeme iste.

Po uspješno provedenoj evakuaciji učenicama i učenicima prezentirana su dva vatrogasna vozila Vatrogasne zajednice Općine Marija Gorica te pripadajuća vatrogasna oprema. Učenici su pokazali interes, ali I usvojena znanja o pojedinoj vatrogasnoj opremi koja im je bila prezentirana. Možemo zaključiti kako je 4. vježba bila ponavljanje i utvrđivanje do sada usvojenih znanja o evakuaciji i postupanju u slučaju potresa te proširivanje novih vještina koje su izazvale velik interes kod učenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *