Psihološke radionice u siječnju 2023.godine

U siječnju 2023. održano je ukupno pet radionica.

Psihološka radionica sa ciljem zaštite mentalnog zdravlja održana je s učenicima prvog razreda osnovne škole na temu ”Upoznavanje, postavljanje pravila, opuštanje i poticanje pozitivnog raspoloženja”. Nakon uvodnog dijela i postavljanja pravila, djeca su fizičkom aktivnošću prolazila kroz proces upoznavanja odnosno predstavljanja sebe (imenovanje što voli početnim slovom svog imena nakon hvatanja lopte,). Vježba ”Vjetar puše” poslužila je također za upoznavanje, opuštanje i poticanje pozitivnog raspoloženja. U drugom dijelu, djeca su se predstavila crtežom. Svatko dijete je nakon završenog crteža objasnilo što je nacrtalo.

Na radionici ”Moj razred predstavljen simbolima” ima za cilj jačanje grupne pripadnosti, upoznavanje svog razreda kroz simbole; zabava. Na početku sata, radi zabave, djeci je puštena snimka glasanja raznih životinja, koju su oni morali pogoditi. Potom je učenicima rečeno kako želimo da se međusobno bolje upoznaju, ali na jedan nov I neobičan način. Traženo je od učenika da zamisle koja bi životinja željeli biti. Svaki učenik mogao je nacrtati sebe kao životinju na malom papiru, izrezati je, zalijepiti na veliki hamer. Svaki učenik, ukoliko je želio ostalima je govorio zbog čega bi htio biti ta životinja i koje su dobre osobine te životinje, te kako se te životinje slažu u prirodi i usporediti kako se oni slažu u razredu.

Sljedeća radionica s odraslim sudionicima organizirana je u obliku predavanja i razgovora s glavnom temom „Traumatski događaji“. Bilo je objašnjeno što je trauma, kako traumatski događaji utjeću na ljude, na ponašanje, emocije, misli itd, kako se nositi s traumatskim događajima i kada potražiti stručnu pomoć. Cilj je bio prenjeti glavnu poruku kako su sve reakcije normalne za ne normalne situacije, te kako će i to proći. Na kraju su sudionici podijelili svoja iskustva u traumatskim događajima (potresi, smrti itd).

Radionica za odrasle sudionice organizirana je u obliku predavanja i razgovora s glavnom temom „Anksioznost i napadi panike“. Bilo je objašnjeno što je anksioznost, a što panika, kako anksioznost utjeće na ljude, na ponašanje, emocije, misli itd, kako se nositi s paničnim napadajima i kada potražiti stručnu pomoć. Cilj je bio prenjeti glavnu poruku kako od paničnog napadaja neće umrijeti i da se je moguće nositi s anksioznošću i panikom. Na kraju su sudionici podijelili svoja iskustva u kojim situacijama su anksiozni te da li su se susretali s panikom.

Radionica za odrasle sudionike organizirana je u obliku predavanja i razgovora s glavnom temom „Samopouzdanje i samopoštovanje“. Bilo je objašnjeno koja je razlika između samopouzdanja i samopoštovanja i kako navedeno utjeće na ljude, na ponašanje, emocije, misli itd. Polaznici su na radionici i napravili vježbu „Cvijet“ u kojem su naveli koje pozitivne osobine i vještine posjeduju, koji su im ciljevi, koje probleme su uspješno riješili i koji su im najveći uspjesi. Raspravljalo se o tome kako jačati samopouzdanje i samopoštovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *