Psihološke radionice u prosincu

Tijekom prosinca održane su četiri psihološke radionice u Šenkovcu te na Mariji Gorici.

Radionica ”Briga o mentalnom zdravlju” provedena je sa ciljem daljnjeg osnaživanja metalnog zdravlja gerontodomaćica. Naglasak je stavljen na tipične reakcije u uznemirujućim situacijama s posebnim osvrtom na emocije, na koje aspekte možemo utjecati (misli, ponašanje), kako rješavati probleme, kako se učinkovito razgovarati, kako izražavati svoje potrebe itd., a sve sa ciljem kako bi se povečalo samopouzdanje i ojačalo mentalno zdravlje specifične populacije u zahtjevnim okolnostima.

Na radionici u osnovnoj školi radilo se na opuštanju i zabavi kroz izvođenje raznih igara (pjesmice, brojalice…itd). Također se vodio neformalan razgovor o tome što se događa u njihovim životima, koji su im izazovi, što ih veseli, te su i sami bili zainteresirani tj puni pitanja za psa koji je inače kod voditeljice na socijalizaciji, ali tada nije bio prisutan.

Na radionici ”Pozdrav svima” djeca su, prvo svatko za sebe na komadu papira nacrtala svoju ruku-šaku. Na nacrtanu ruku su se potpisala I unutar šake su nacrtali nešto što ih predstavlja. Potom su je izrezali i nalijepili na hamer papir. Na taj način učenici šalju pozdrav svakome tko vidi crtež. Djeca su bila vrlo aktivna i pokazala su visoki stupanj zainteresiranosti, suradnje i međusobne tolerancije. Naime, sama su predložili neku zajednički rad na hamer papiru (kao na jednoj od prethodnih radionica – Ja sam list na drvu).

Na radionici ”Moj razred predstavljen simbolima” ima za cilj jačanje grupne pripadnosti, upoznavanje svog razreda kroz simbole; zabava. Na početku sata, radi zabave, djeci je puštena snimka glasanja raznihživotinja, koju su oni morali pogoditi. Potom je učenicima rečeno kako želimo da se međusobno bolje upoznaju, ali na jedan nov I neobičan način. Traženo je od učenika da zamisle koja bi životinja željeli biti. Svaki učenik mogao je nacrtati sebe kao životinju na malom papiru, izrezati je, zalijepiti na veliki hamer. Svaki učenik, ukoliko je želio ostalima je govorio zbog čega bi htio biti ta životinja i koje su dobre osobine te životinje, te kako se te životinje slažu u prirodi i usporediti kako se oni slažu u razredu.

Fotografije pogledajte u galeriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *