Edukacija o volonterstvu 11.7. u Šenkovcu

11.7. u Staroj školi u Šenkovcu održana je edukacija o volonterstvu na kojoj je bilo prisutno 10 volontera Udruge Ivana Perkovca te ostali sudionici. Edukaciju je držala mentorica volontiranja, profesorica hrvatskog jezika gospođa Zdravka Kramarić.

Volontiranje u ovoj udruzi ide dosta daleko u povijest te je cijeli koncept udruge kao organizacije baziran na volontiranju. Unazad petnaest godina od kada postoji Udruga Ivana Perkovca odrađen je velik broj volonterskih akcija te su u njih bili uključeni brojni volonteri. Kako bi se u današnje vrijeme privukao još veći broj aktivnih volontera kod korisnika, održana je edukacija o volonterstvu koja doprinosi razvoju boljih komunikacijskih vještina te pomaže volonterima shvatiti kako što kvalitetnije provesti volonterske akcije.

Edukacija i predavanje su bili interaktivni, sudionici su dali svoje viđenje što je za njih volontiranje, dok sam ja kao predavač uputila volontere na točne definicije volontiranja. Zaključili smo da su svi ljudi ponekad volontirali, ali možda nisu imali ugovor o volontiranju ili slično. Prošlo se kroz etički kodeks volontiranja, ugovor o volontiranju, prava i obveze volontera, zakone o volonterstvu te ostalu teoriju vezanu uz volontiranje.

Nakon teorijskog dijela predavanja, na bazi primjera dao se osvrt što znači volontirati te tko su sve zapravo dionici volontiranja. U ovom dijelu uključili su se sudionici te davali svoje primjere iz života kako i kada su volontirali. Posebno su se uključili aktivni članovi Udruge Ivana Perkovca koji volontiraju u udruzi te objasnili kako izgleda njihovo volonterstvo.

Volonterima je podijeljen anketni listić kako bi se napravio profil i analiza volontera.

Zaključak je da volonteri korisnika Udruge Ivana Perkovca vrlo rado volontiraju u udruzi te svatko od njih ima svoje razloge zašto vole volontirati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *